Пептичната язва представлява дефект на лигавицата , покриваща стомаха, дванадесетопръстника (началната част на тънките черва) или хранопровода.
Пептичната язва на стомаха се нарича стомашна язва, а тази на дванадесетопръстника дуоденална язва . Те са и най-честите прояви на пептичната болест.
Язвеният дефект е резултат от действието на киселите храносмилателни сокове , които се секретират от стомашните клетки. Важен момент е и увреждането по редица причини на защитните свойства на лигавичната бариера.
Дуоденалната язва се среща почти 4 пъти по-често от стомашната и преобладава във възрастта от 30 до 50 години. Тя е по-честа при мъже, докато стомашната язва засяга двата пола с еднаква честота и се среща най-вече след 40 годишна възраст.
съдържание
Каква диета да спазваме при язва на стомаха
Язвената болест е хронично страдание и трае с години и налага непрекъснато и дитетично хранене. Построяването на диета за язвената болест трябва да отговаря на няколко принципа. Най-важният е щаденето на стомаха. То трябва да бъде не само механично,а химично, и физично. Всяка грешка в диетата води до раздразване на язвата и изостряне на оплакванията. Механичното щадене се състои в избягване на всички хранителни продукти, съдържащи много целулоза. Такива са дюли,краставиците, алабашът, патладжаните, фасулът, зелето, старият спанак, старата маруля) Храната трябва да се дава под формата на, пасирани супи и компоти, плодови сокове и главно варени, а не сурови.Важен принцип на диетичното хранене за язвената болест е химичното щадене на т. е. избягването на всички храни, които предизвикват засилено отделяне на стомашен сок и производство на солна киселина. Същото се отнася и до термичните дразнители - студ, топлина.Приемането на прекалено гореща храна изостря протичането на язвената болест като предизвиква редица усложнения. Ястията и напитките трябва да бъдат умерено топли (18-38 -40 градуса).
1. Белтъците в диетата се предвиждат в нормални количества, т. е. от 1 до 1,5 г на кг телесна маса. Две трети от тях трябва да бъдат от животински произход, тъй като те съдържат големи количества незаменими амино киселини, необходими за епителизирането на язвения дефект. 2.Мазнините достигат до 1ОО г за денонощие. Те потискат стомашната секреция и иамаляват перисталтиката на стомаха и червата. Това успокоява оплакванията, много от които се дължат на моторни разстройства. 3. Въглехидратите са в нормално количество 350-400 г за денонощие, като се ограничават много сладките храни и бързо всмукващите се захари (80-100 г за денонощие). 4. Храната трябва да бъде достатъчно богата на витамини - витамин С, витамини от групата В, витамин А, витамини от групата Р и т.н. Витамин К има противокръвоизливни свойства и неговият внос с храната трябва внимателно да се контролира. 5. В диетата следва да се използуват повече слизести храни - отвара от ориз, житна слуз, супи от агнешки и пилешки крачета, блюда и десерти с желатин, агар-агар, с пектин и т. п. Слузестите вещества предпазват стомашната лигавица от въздействието на солната киселина и на пепсина от стомашния сок. 6. Диетата има нормален питеен режим, т. е. денонощното количество на приеманите течности е 1500-2000 мл. 7. Забраняват се екстрактните вещества от месата и рибата поради дразнещото им действие върху стомашната лигавица. Тяхното отстраняване става посредством нзваряване на месото и рибата.
8. Алкохолът категорично се се изключва от диетата. Той дразни силно стомашната лигавица, като предизвиква обилно отделяне иа стомашен сок и на солна киселина.
КУХНЕНСКА ОБРАБОТКА НА ХРАНАТА
Диетичната храна при болните с язвена болест е предимно течна и кашава и се дава главно под формата на пюрета, каши с мляко, кисели и др. Допускат се варене, печене на фурна, грил, скара, варене на пара и особено пасиране, хомогенизиране, раздробяване, приготвяне на плодови и на зеленчукови сокове, задушаване, приготвяне на различни чаеве, отвари. При кухненската обработка на храната категорично се забраняват пърженето, запържването, панирането, както, и подлучването, приготвянето на различни видове яхнии, използуването на силни бульони, пикантни сосове, големи количества подправки.
РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ
Храненето трябва да бъде многократно, т. е. често хранене с малки порции храна през почти равен интревал, за да се облекчи нйното смилане, а от друга страна, да се подпомогне неутрализирането на отделената солна киселина посредством приетата храна. Вечер преди сън се взема малка закуска (чаша мляко, бисквити и др.). За да се осигури нормална работа на стомаха храната трябва да се приема в строго определен чаcoвe. От голямо значение е естетическото оформяне на блюдата, както подобряването на техните вкусови качества. Това улеснява храносмилателните процеси. Диетата трябва да се стеснява значително преди периодите на изострянето на язвената болест, особено пролет и есен.
коментари