От гледна точка на народната медицина, орехът като естествен лек символизира интелектуалната сила по причина, че в неговата твърда черупка подобна на черепа, се намира плод който със своя вид напомня на мозъка. От друга страна, науката ни казва, че плодовете на ореха са богати на омега-3 мастни киселини , необходими за здравословното функциониране на мозъка.
Източник на витамини и минерали.
Есента е най-подходящото време за консумация на орехи. Плодовете на ореха стават зрели към края на септември. С оглед на това, че може дълго да се съхраняват, достъпни през цялата година не губят от качествата си. Здравият плод трябва да има светлокафяв цвят, подходящо тегло и да няма лоша миризма. Този плод изобилства от витамини, минерали и антиоксиданти. С редовната консумация повишава нивото на добрия холестерол в кръвта, а намалява лошия, насърчава концентрацията, паметта и като цяло, орехът представлява идеалната храна за мозъка.
Зелените орехи съдържат големи количества витамин С и йод, а традиционната медицина често ги препоръчва за лечение на щитовидната жлеза като неразделна част от ликьор, който се приготвя от ореха. Освен това, този народен лек има успокояващ ефект върху стомаха и укрепва кръвта. Зелените плодове се берат през май и юни, а чаят от листата на ореха се препоръчва за прочистване на кръвта , за подсилване на организма, за насърчаване на храносмилането , за изплакване на възпалени рани, срещу язви, за изплакване на очите и устната кухина и др. Ореховото масло предпазва кожата от слънцето, а има успокояващ ефект срещу слънчево изгаряне и за укрепване на косата .
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари