За много хора чипса е любимо удоволствие за залъгване, което има сравнително достъпна цена, вкусен е и е лесно достъпен. Но замисляли ли сте някога какво причинява на тялото ви?
Противно на общоприетото схващане, не всички чипсове са направени от картофи . Така например, някои видове чипс са смес от пшеница, ориз, царевица...Както обяснява Д-р Джоузеф Меркола, сместа от горните съставки "са изстисква" и след това се нарязва на парчета, оформя се като истински чипс, пържи се в масло и накрая се пръска с различни вкусове на прах. Доктор Меркола предупреждава, че на пръв поглед простия процес всъщност създава вредни канцерогенни вещества, наречени акриламид. Това е вредно и потенциално невротоксично съединение, което възниква, когато храната, богата на въглехидрати се пържи на висока температура. След пържене храната добива жълт или кафяв цвят, а това е знак, че се създава акриламид.
Напълняване - чипса обикновено съдържа голямо количество мазнини и калории, които могат да увеличат риска от увеличаване на теглото. 15 до 20 грама парчета чипс съдържат около 10 грама мазнини и 154 калории. Изследването от 2011 г., публикувано в списание "The New England Journal of Medicine" откри, че ежедневното консумиране на 30 грама чипс води до средно увеличение на теглото от един килограм в продължение на четири години. Както напомнят учените, връзката между чипса и увеличаването на теглото е по-силна от всяка друга връзка с теглото, включително месото и захарта.
Високо кръвно налягане – повишения натрий в чипса може да повлияе неблагоприятно върху здравето на сърдечно-съдовата система - високо кръвно налягане, инсулт, сърдечна недостатъчност, коронарна болест и заболявания на бъбреците.
Висок холестерол - честата консумация на чипс може да допринесе до високо ниво на холестерол, поради голямото количество мазнини, които се намират в тях. А при пърженето се създават най-опасният тип мазнини, трансмастите.
По добрия вариант е печения чипс , който има по-малко калории и по-малко мазнини или чипсове от зеленчуци и ябълки, които съдържат по-малко натрий.
ОЩЕ ОТ Вредни навици
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари