Червеното цвекло понижава високата температура, подобрява сърдечната дейност и пречиства кръвта. Дължи полезните си качества на богатото съдържание на магнезий , сапонини , флавоноиди , цинк , йод , хлор , калций , натрий и природни нитрати .
Ето няколко важни причини да включите червено цвекло в ежедневното си меню:
- Пречистване и детоксикация - сокът от червено цвекло е богат на холин , който изчиства от токсини и тежки метали както черния дроб , така и целия организъм. Съдържащият се в цвеклото хлор от своя страна действа противоалергично .
- Полезно при чернодробна токсичност и жлъчни заболявания като хепатит , жълтеница , хранително отравяне , диария или повръщане .
- Незаменимо при анемия заради съдържанието на желязо .
- Нормализира кръвното налягане - повишава ниското кръвно и понижава високото.
- Помага при стомашна язва
- Препоръчва се при разширени вени - цвеклото запазва съдовете еластични и предотвратява образуването на разширени вени.
- Изключително полезно за щитовидната жлеза заради високото съдържание на йод в цвеклото
ОЩЕ ОТ Здравна култура
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари