Напоследък онкологичните болести стават едва ли не епидемия, която застрашава милиони хора по света. Лекари алармират за този наболял проблем и всички ние ще трябва да вземем ревантивни мерки за себе си, за да се запазим от тази коварна болест, която главно е провокирана от начина ни на живот.
Просто е необходимо да се ограничи в консумацията на някои храни.
Ето какво е нужно да откажете, за да спасите живота си.
Захар и газирани напитки
В списъка със заплахите за здравето на първите места са рафинирана захар и газирани напитки.
В допълнение, американски невролози и токсиколози са открили, че този канцероген може да достигне до мозъка, разтваряйки се в човешката кръв.
Сахаринът и ацесулфамът калий, които присъстват дори в "диетичните" напитки, отдавна се считаха за безвредни, но това не е така.
Захарта, противно на общоприетото мнение, сама по себе си не предизвиква рак. Въпреки това, ако заболяването вече е диагностицирано, употребата на този продукт трябва да се избягва. Известно е, че за активността на болните клетки консумират значително повече глюкоза от нормалното. В това отношение има едно просто правило: Колкото по-малко сладко консумира човек всеки ден, толкова по-полезно е това за тялото.
Мазнини и кафе
Пържените масла, както и преработеното месо, активно помагат на болестта да “изгори” всички ресурси на тялото. Още през 2015 г. Световната здравна организация включва в списъка на опасните продукти шунка, бекон, колбаси и други преработени месни продукти.
Основният катализатор за появата на онкологични заболявания, според учените, може да бъде растително масло и готвене с висока температура, които заедно с други канцерогени вредят на тялото.
През 2018 г., разтворимото кафе от вендинг машините бе признато за една от най-опасните напитки. Откритият през 2002 г. канцерогенен акриламид е в състояние да провокира съдови заболявания и много други сериозни заболявания.
Пуканки
Любимата храна на киноманите, според учените, е претърпяла редица промени, в резултат на което тя не само е вкусна, но и изключително опасна за консумация.
Преди няколко години в самата пуканки е открит пропилгаллат - консервант, който между другото дори се съдържа в моторно масло. Пуканките, които се правят в микровълнова фурна, се приготвят с масло от ГМ соя, което както отбеляват учени от Университета на Калифорния в Ривърсайд изпълва черния дроб с мазнини и нарушава правилното му функциониране. Според изследователите това масло е предизвикало епидемия от затлъстяване в САЩ.
Консерви и бързо хранене
За една от най-токсичните субстанции за организма, Агенцията за опазване на околната среда на САЩ е признала бисфенол-А.
През 2011 и 2012 г. тя е намерена на вътрешните стени на кутии с обикновени консерви. Учените вече са доказали, че натрупването на бисфенол разрушава черния дроб и също така променя генетичните характеристики на потомството.
Не по-малко опасна е храната, приготвена в масло за многократна употреба. Такива методи на готвене се използват от големи и малки вериги за бързо хранене. По време на непрекъснатия цикъл на производство на храна се образува един от най-токсичните канцерогени - бензипрен.
Неблагоприятно засяга не само черния дроб, но също така и костния мозък и провокира левкемия при хора и бозайници.
Невидими убийци
В колбасите и други "месосъдържащи" продукти има много хранителни добавки: Емулгатори, сгъстители, багрила, консерванти. Тези същите "Е" данни, за които производителите дори не се крият.
Шотландски онколози многократно отбелязват, че натрупването на хранителни добавки от групата „Е” в организма увеличава вероятността от онкологични заболявания на половата система при мъжете, могат да доведат и до развитие на рак на гърдата при жените. Консумацията на чипс също е токсичен удар за организма.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари