Заключение на американски учени за храната, която помага да се предотврати коварната болест
Науката е намерила повече ползи за здравето от боровинки, но повишава притесненията си за боровинковия плодов сок . Според ново проучване на изследователи от Харвардския университет, да се ядат цели плодове помага предотвратяването на диабета, докато пиенето на сок всъщност може да повиши риска от развитие на болестта.
В изследване, публикувано в British Medical Journal, хранителни експерти съобщават, че консумацията на някои плодове – особено боровинки, помагат да се намали риска развитие на диабет тип 2 с около 26 процента в анкета на повече от 180 000 лица повече от две десетилетия и половина.
Ето какво трябва да се яде, за да се предотврати диабетът – боровинки и други плодове.
Участниците в проучването бяха попитани за тяхното потребление на грозде или стафиди, сушени сини сливи, банани, пъпеш, ябълки или круши, портокали, грейпфрут, боровинки, ягоди и костилкови плодове (праскови, сливи, кайсии).
Боровинките са имали най-голямо влияние върху намаляване риска от диабет , следван от гроздето и ябълките особено, когато три или повече пъти на седмица са употребявани. A стандартът за сервирането на боровинки е половин чаша.
Сините сливи, крушите, бананите, грейпфрутите също помогнали да се намали риска от диабет, докато другите плодове не са имали такъв ефект.
коментари