Поддайте се на магията на водата
Препоръка №1 на редица природолечители за понижаване на високото кръвно налягане е да изпивате 15 чаши вода на ден. Водата отпуска организма и артериите, а стесняването на артериите е основната причина за високо кръвно налягане.
Изхвърлете солта от тялото
Много е важно да понижите нивото на натрия в организма си, защото този минерал повишава кръвното при хората, които са чувствителни към него. Но за целта не е нужно да се подлагате на безсолна диета. Вместо това увеличете приема на калий. Калият и натрият са скачени съдове - колкото по-висок е приемът на калий, толкова по-ниски са нивата на натрий.
Препоръчва се да изяждате по 2 банана на ден /които са богати на калий/ и 5 порции други плодове и зеленчуци. /Плодовете и зеленчуците имат високо съдържание на фибри, които също понижават кръвното налягане./ Освен бананите други богати на калий плодове са кайсиите, фурмите, пъпешът "медена роса", кивито, мангото, нектарините, динята, авокадото, портокалите, папаята, нарът, стафидите.
От зеленчуците изберете листно цвекло, целина, спанак, магданоз, кресон, цикория, алабаш, броколи, доматен сок, краставици, цветно зеле, аспержи, артишок, картофи, сладки картофи и тиквички.
Ако имате бъбречна недостатъчност, високите нива на калий могат да ви навредят. Затова се консултирайте първо с вашия лекар!
Скълцайте повечко чесън
Научните изследвания показват, че чесънът - пресен или екстракт, понижава кръвното налягане . Затова яжте го често и по много - минимум по 2-3 скилидки на ден. /можете да се отървете от миризмата на чесън, като сдъвчете няколко листенца пресен магданоз/. Но тъй като от чесъна може да имате проблеми със стомаха, лекарите препоръчват екстракт.
Вземете от рибата мазнините , от които се нуждаят артериите
Първо, трябва да ограничите наситените мазнини, които увреждат артериите - тоест червените меса и млечните продукти. Същевременно наблегнете на Омега-3 мастните киселини, които пък ще си набавите от студеноводни риби. Яжте риба всеки ден, дори 2 пъти на ден. Някои от най-богатите риби на Омега-3 мастни киселини са скумрия, сардина, лефер, сьомга, барбун, херинга и сладководната пъстърва.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари