Холецистит представлява възпаление на жлъчния мехур . Това е малък орган, с форма на круша, който се разполага непосредствено под черния дроб. В жлъчния мехур се складира течност, наречена жлъчка , която се произвежда от черния дроб , и играе роля в процеса на храносмилане на мазнините. От жлъчния мехур , жлъчката попада в тънкото черво чрез жлъчния канал и там влиза в контакт с храната.
В повечето от случаите, холецистит се причинява от жлъчни камъни , които запушват жлъчния канал и пречат на нормалното движение на жлъчката към червата. Това води до задържане на жлъчка и създава предпоставки за възпаление. Холецистит може да настъпи и поради проблеми със самия жлъчен канал, както и при наличие на туморни образувания.
Оставен без лечение, холецистит може да доведе до сериозни усложнения, като разкъсване на жлъчния мехур и развитие на перитонит . След поставянето на диагнозата на заболяването, лечението се провежда в болнична среда, като най-често се стига до оперативно отстраняване на жлъчния мехур.
постоянна болка в горната дясна част на корема | повишена телесна температура | гадене и повръщане | изпотяване | повишена чувствителност на корема при палпация |
съдържание
Холецистит – профилактика
В повечето случаи холецистит се причинява от жлъчния камъни. Ето защо за предпазване от заболяването, може да се следват следните профилактични мерки, намаляващи риска от образуване на камъни:
Поддържане на здравословно тегло– затлъстяването и наднорменото тегло повишават риска от образуване на камъни. Ето защо трябва да се предприемат стъпки за намаляване и контролиране на теглото, чрез редуциране на количеството приети калории с храната и повишаване на физическата активност.
Бавно редуциране на теглото – бързата загуба на теглото повишава риска от образуване на жлъчни камъни. Затова отслабването трябва да става постепенно, със загуба на половин до един килограм на седмица.
Избиране на подходяща диета – диетите богати на мазнини и бедни на фибри могат да повишат риска от образуване на жлъчни камъни. В дневното меню трябва да се отдава предпочитание на плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни.
коментари