Холецистит представлява възпаление на жлъчния мехур . Това е малък орган, с форма на круша, който се разполага непосредствено под черния дроб. В жлъчния мехур се складира течност, наречена жлъчка , която се произвежда от черния дроб , и играе роля в процеса на храносмилане на мазнините. От жлъчния мехур , жлъчката попада в тънкото черво чрез жлъчния канал и там влиза в контакт с храната.
В повечето от случаите, холецистит се причинява от жлъчни камъни , които запушват жлъчния канал и пречат на нормалното движение на жлъчката към червата. Това води до задържане на жлъчка и създава предпоставки за възпаление. Холецистит може да настъпи и поради проблеми със самия жлъчен канал, както и при наличие на туморни образувания.
Оставен без лечение, холецистит може да доведе до сериозни усложнения, като разкъсване на жлъчния мехур и развитие на перитонит . След поставянето на диагнозата на заболяването, лечението се провежда в болнична среда, като най-често се стига до оперативно отстраняване на жлъчния мехур.
постоянна болка в горната дясна част на корема | повишена телесна температура | гадене и повръщане | изпотяване | повишена чувствителност на корема при палпация |
съдържание
Холецистит – рискови фактори
Следните рискови фактори предразполагат настъпването на холецистит :
Наличие на жлъчни камъни– много хора имат с години камъни в жлъчката, без да имат съществени оплаквания. Във всеки един момент обаче, е възможно жлъчен камък да попадне в жлъчния канал и да предизвика запушване. Този риск нараства при консумация на храни, които предизвикват силна контракция на жлъчния мехур – мазни и пикантни храни, яйца, шоколад, кафе и други.
Женски пол – жените са по-предразположени към образуване на камъни в сравнение с мъжете, което повиша и риска за развитие на холецистит при тях.
Възраст – с напредване на възрастта, настъпват промени в храносмилателната система, които предразполгат към образуване на камъни в жлъчката и развитие на холецистит.Холецистит – рискови фактори
Следните рискови фактори предразполагат настъпването на холецистит:
Наличие на жлъчни камъни– много хора имат с години камъни в жлъчката, без да имат съществени оплаквания. Във всеки един момент обаче, е възможно жлъчен камък да попадне в жлъчния канал и да предизвика запушване. Този риск нараства при консумация на храни, които предизвикват силна контракция на жлъчния мехур – мазни и пикантни храни, яйца, шоколад, кафе и други.
Женски пол – жените са по-предразположени към образуване на камъни в сравнение с мъжете, което повиша и риска за развитие на холецистит при тях.
Възраст – с напредване на възрастта, настъпват промени в храносмилателната система, които предразполгат към образуване на камъни в жлъчката и развитие на холецистит.
коментари