Поради изобилието на витамини и минерали, спанакът е "Кралят на зеленчуците". Само 100 грама спанак има около 1400 милиграма минерални съставки. Спанакът е отличен източник на витамин С и бета-каротин. За задоволяване на ежедневните нужди е достатъчен чаша варен спанак. Спанакът е добър източник на фолати и на витамини от групата В, които имат важна роля в намаляването на нивата на хомоцистеина в кръвта (съставка, за която се смята, че ако е налице в по-висока концентрация, може да увеличи риска от сърдечен удар ).
Известно е, че магнезият пази сърцето , той е важен минерал за поддържане на нормално ниво на кръвното налягане , а рядко има билка като спанака. Освен това, спанакът е растение, което съдържа най-много желязо.
Спанакът трябва да се яде и заради витамин К, важния съюзник в поддържането на здравето на костите. Трябва да се яде и заради калция, натрия, фосфор, манган, мед, цинк, йод, кобалт. Заради завидното присъствие на целулоза, спанакът е ценен и за прочистването на организма.
Тези, които имат нарушени функции на бъбреците и пикочния мехур трябва да избягват спанака заради оксалатите които, ако се намират в по-големи концентации в телесните течности могат да доведат до здравословни затруднения. При тези коиито имат проблеми с щитовидната жлеза също не се препоръчва спанак, поради наличието на т.нар гоитрогени съставки, които пречат на работата.
При закупуване на тази изключително чувствителна храна, трябва да се внимава нейните листа да бъдат с интензивно зелен цвят като отражение на нейната свежест.
Свареният спанак не е добре да се оставя дълго време в хладилника, нито във фризера.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари