Вегетарианската диета за продължителен период от време, би могла да доведе до генетични мутации, които увеличават риска от сърдечни заболявания и рак , твърдят учени от университета Корнел в САЩ.
Учените са установили, че популациите в които от поколения следват вегетариански диети , имат по-големи шансове да прехвърлят ДНК, която ги прави податливи на възпаления , пише британският "Telegraph".
Учените от САЩ смятат, че мутациите са се появили, за да улеснят резорбцията на есенциалните мастни киселини от растенията.
Въпреки това, то е предизвикало домино ефект и е увеличило производството на арахидонова киселина ( омега-6 мастна киселина ), която е известна като един от основните източници на възпалителни заболявания и рак . В комбинация с диета, богата на растителни масла, като слънчогледово масло, мутиралият ген бързо превръща мастните киселини в опасната арахидонова киселина.
Това откритие може да помогне в разрешаването на предишното проучване, което открило, че Вегетарианската популации имат 40% по-голям шанс да заболеят от рак на дебелото черво , от хората, които ядат месо.
Изследователи от университета Корнел в САЩ сравнили стотици геноми от първостепенно вегетарианско ориентирани групи, които живеят в Индия, до популации, които традиционно са ориентирани към месо, както са околностите на Канзас и открили, че има различия в гените.
"Онези, чиито предци са били вегетарианци, предимно имат гени, които бързо метаболизират мастните киселини от растения", казва Том Брена, професор по хранене в Корнел.
При такива хора, растителните масла се превръщат в арахидонова киселина , която увеличава риска от хронични възпаления , които се появяват по време на развитието на сърдечно-съдови заболявания и влошаване на рака.
Тази мутация се е появила в човешкия геном много отдавна и така се пренася в следващите поколения.
За да бъде още по-голям проблемът, мутацията също затруднява производството на полезнит е омега-3 мастни киселини , които предпазват сърцето от болести. Това нямало връзка, когато мутацията е започнала да се развива, но сега ситуацията се промени, тъй като по време на индустриалната революция се е стигнало до промени в диетите от здрави омега-3 киселини, които се съдържат в орехите и рибата, до омега-6 киселини, които се намират в растителните масла.
"Хранителните промени в баланса на омега-6 и омега-3 могат да допринесат за увеличаване на хроничните заболявания в някои развиващи се страни", казва доктор Брена. Той добавя и че съобщението за вегетарианците е ясно: "Използвайте растителни масла, които не са богати на омега-6 линолова киселина, както е зехтинът."
Мутацията е наречена rs66698963 и е открита в гена FADS2 който контролира производството на мастни киселини в организма.
Предишни изследвания са показали, че вегетарианството и веганството могат да причинят проблеми с плодовитостта и с намаляване на броя на сперматозоидите.
Също така, много вегетарианци се борят да внесат достатъчно белтъчини, желязо, витамин D, витамин В12 и калций в организма, които са много важни за здравето.
От друга страна, някои проучвания твърдят, че вегетарианството намалява риска от диабет, инсулт и наднормено тегло .
Това проучване е публикувано в дневника на Молекулярна биология и еволюция.
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари