Смрадликата е известна у нас и е полезна при отоци, рани, зъбобол.
Билката смрадлика е храст висок до 4м, който има дребни цветчета. Берат се листата с лечебна цел в началото на времето на цъфтежа , преди започването да се образуват на плодовете от юни до август.
Известна е още и с имената тетра , горска дъбовинка и други.
Сушенето се извършва на сянка или слънце като се пазят от влага.
Действа антисептично, кръвоспиращо, противовъзпалително.
Употребява се главно в народната медицина за външни здравословни нужди. Намира приложение с голям ефект при възпаление на венците, зъбобол, гнойни пъпки и рани при хемороиди, циреи, при подуване на краката (от измръзване) и потене, кожни заболявания, афти в устната кухина и др .
Полезна е при бъбречни заболявания , разстройство и дизентерия , астма , язви , а също и киселини в стомаха и др. Преди да започнете употребата й да се консултирате с вашия личен лекар.
Приложение:
Външно :
Прави се запарка в един литър вряща вода на 100г ситно нарязани листа от смрадлика . След като изстине, тя се прецежда и се използува за компреси, промивки (при бяло течение ) и лапи (с остатъка от прецеденото).
За жабурене и гаргара:
1 суп. лъжица от билката се сипва в ½ л. вряща вода. След това се добавя нишадър и щипка сол. Когато изстине е готова за употреба.
Вътрешно :
1 суп. лъжица нарязани на дребно листа от тетра да ври 5 мин. на слаб огън и се прецежда. Употребява се на гладно по 1 винена чаша.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари