Сливите са различни по вид , цвят, размери и вкусове. Която и да изберете няма да сбъркате , защото сливата се намира в списъка на най - здравословните и богати с антоксиданти плодове.
От сини сливи може да се направи мармалад , бонбони , сладки , могат да се използват в торти и сладкиши и по още стотици начини.
В 100 грама сливи средно има 87% вода и 11% въглехидрати , а останалото са фибри. От витамините често съдържат С и Е , бета каротин и фолиева киселина. Полезни са за предотвратяване на много заболявания , сърдечни проблеми , мазнини в кръвта , а се смята, че имат и противоракови ефекти . От минералите най - голямо съдържание имат на калий , калций и магнезий.
Те са отличен заместител на закуската , защото са пълни с енергия и полезни хранителни вещества .
Ето една рецепта , според която сливите са отлични за закуска:
Вземете едно кисело мляко и няколко сливи . Обелете и нарежете сливите на ситно и ги поставете в киселото мляко . По желание може да добавите и чаена лъжичка мед .
Това е супер енергийна бомба за целия ден.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари