Кои храни да се избягват при гастрит
Всички рафинирани въглехидрати. Това означава захар във всичките й форми, особено бялата захар и всички храни и питиета, съдържащи захар. Това означава също бяло брашно и всички храни, приготвени от него като хляб, бисквити, сладкиши, пудинги; бял полиран ориз и други рафинирани зърнени храни като саго или тапиока.
Избягвайте газираните напитки, пюрета с плодов аромат и бутилирани плодови напитки — дори така наречените здравословни напитки като шипков сироп или малцови сокове от касис, тъй като те съдържат доста голямо количество захар (около 60%). Внимавайте особено за "скритите" захари. Много от фабричните храни съдържат неподозирано големи количества захар; например сладоледът съдържа 20% захар, доматеният кечуп - 18%; подсладените туршии - над 30%; кока-колата - 10%; дори сухарите имат около 30% захар.
Фабрично произведените храни за бързо приготовление трябва, да се избягват заради добавките, които съдържат. Става дума за оцветители, консерванти, ароматизанти, емулгатори, стабилизатори, прибавени от фабричния производител за подсилване на вида, аромата и срока на годност на даден продукт. Макар че тези добавки се подлагат на сериозни тестове, никой всъщност няма представа какво ще е въздействието им след време върху човешкия организъм, или пък ефектът от постоянното им натрупване. Смята се, че имат пряко отношение към свръхвъзбудимостта у децата. Силно оцветените храни са особено вредни в това отношение.
Ето основните групи добавки: ароматизанти, емулгатори, втвърдите ли и стабилизатори; хранителни киселини; оцветители; консерванти; анти-оксиданти и подсладители. Някои от антиоксидантите са забранени в много страни, тъй като е доказано, че увреждат черния дроб и бъбреците и увеличават холестерола и мастите в кръвта. Всъщност, трябва да избягваме консервираните храни, туршии, бобови (освен поникнали); касис и сини сливи — заради високата им киселинност. Употребата на сол трябва да е силно ограничена и осолени храни, като фъстъци например, да бъдат напълно избягвани.
ЗАБРАНЕНИ СА - силни чай, кафе, какао; нескафе; месни, рибни, гъбени и силни зеленчукови бульони, боршове; пържени, пушени и консервирани храни; туршии; тлъсти меса и риби, патешко, гъше месо; пикантни подправки - пипер, горчица, хрян, оцет, чесън; зеле, спанак, лук, краставици; мазни теста - бутер и ронливо маслено; черен и пресен бял хляб.
КАТЕГОРИЧНО СЕ ЗАБРАНЯВАТ - алкохол (всякакъв), студени и горещи храни и напитки.
• Атрофичният гастрит - Болните се оплакват от намален или липсващ апетит, неприятен вкус в устата, повишено отделяне на слюнка, тъпа болка и тежест в горната част на корема след нахранване. Езикът се изглажда и става червеникав. Болните постепенно отслабват.
• Повърхностният гастрит се среща по-често във възрастта под 50 години. Болните се оплакват от парене, тежест и подуване в горната част на корема и често уригване. При болковата форма е налице болка на гладно и след нахранване със същата локализация.
• Гигантският гастрит е рядък, среща се предимно у мъже. Болните се оплaкват от безапетитие, болка в горната част на корема, понякога повръщат кръвенисто стомашно съдържимо, или се установява кръв и в изпражненията /хематемеза и мелена/, отслабват на тегло и се появява анемия.
• Ерозивният гастрит - Болните се оплакват от болка в горната част на корема, подобна на болката при язвената болест. Рядко настъпват видими кръвоизливи.
гадене виене на свят | обилно слюноотделяне | тъпа болка в стомаха | тежест в горната част на корема | гадене виене на свят | езикът е обложен със сиво бял цвят |
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари