Как да се храним при гастрит?
Хигиенно-диетичен режим - консумация на храни приготвени посредством варене, печене и задушаване и избягване на такива приготвени посредством пържене, опушване и паниране. Редовно, често и бавно хранене на малки порции с максимално добро сдъвкване на храната. След хранене избягвайте да си лягате 2-3 часа, вдигането на тежки предмети и напрягане. Предпочитайте по-широки и удобни дрехи.
Тези смущения ще изчезнат незабавно, се приложи правилото за съвместимостта на храните. Този процес би се ускорил още повече, при всяко хранене се приема една супена лъжица покълнала пшеница. Тази пшеница е отличен източник на витамини от групата, В които подпомагат храносмилането и са особено необходими за разграждането на нишестени храни, съдържанието на протеини в покълналата пшеница е незначително, поради което тя може да се приема при всяко хранене.
На ден трябва да се приемат: белтъчини 100-110 г, мазнини 100-110 г, въглехидрати 400-450 г, готварска сол 8 г. Калории 3000-3200.
Препоръчват се следните храни:
Хляб - бял, изпечен предния ден, сухари от бяло брашно, кифлички с ниско съдържание на мазнини, пандишпанени десерти.
Супи - млечни с овесени или други ядки, с макаронени изделия, крем супи от пресни зеленчуци (без зеле), плодове, супи от пиле, риба, месо, приготвени от слизеста отвара от жито (не от бульон).
Основни ястия - от кайма от нетлъсти меса: говеждо, телешко, заешко, пилешко кюфтета на пара и варени, пудинги, рула, бьофстроганов от варено месо, един или два пъти в седмицата цяло парче месо, добре сварено, без мазнини и сухожилия. Добре сварено пилешко без кожа. Нетлъста риба варена на пара или въвода.
Мазнини - краве масло и зехтин.
Млечнокисели продукти - кефир или заквасено мляко (еднодневна закваска), некисела сметана, извара, суфлета, пудинги от извара на пара или водна баня.
Ястия от яйца - варени рохки яйца и омлети на пара.
Зърнени храни - макаронени изделия, овесени, пшеничени и др. видове ядки.
Зеленчуци - картофи, моркови, тиквички, цвекло, тиква, карфиол, алабаш, земна ябълка, зелена салата - пюрета, суфлета и пудинги на пара, кюфтета и др.
Предястия - хайвер с масло (един - два пъти седмично по 20 г), пастет от варено месо, крокети от риба или месо на пара, желирана в зеленчуков бульон риба.
Десерти - варени пасирани (дори претрити през сито) сладки плодове, сурови ягоди, пасиран компот, кисели и желета от сладки плодове, млечни кремове и желета, сладко, мед.
Напитки (студените със стайна, топлите с телесна температура) - слаб зелен и черен чай, чай с мляко или течна сметана, слаби кафе и какао с мляко, слаба отвара от шипки, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, разредени с вода.
• Атрофичният гастрит - Болните се оплакват от намален или липсващ апетит, неприятен вкус в устата, повишено отделяне на слюнка, тъпа болка и тежест в горната част на корема след нахранване. Езикът се изглажда и става червеникав. Болните постепенно отслабват.
• Повърхностният гастрит се среща по-често във възрастта под 50 години. Болните се оплакват от парене, тежест и подуване в горната част на корема и често уригване. При болковата форма е налице болка на гладно и след нахранване със същата локализация.
• Гигантският гастрит е рядък, среща се предимно у мъже. Болните се оплaкват от безапетитие, болка в горната част на корема, понякога повръщат кръвенисто стомашно съдържимо, или се установява кръв и в изпражненията /хематемеза и мелена/, отслабват на тегло и се появява анемия.
• Ерозивният гастрит - Болните се оплакват от болка в горната част на корема, подобна на болката при язвената болест. Рядко настъпват видими кръвоизливи.
гадене виене на свят | обилно слюноотделяне | тъпа болка в стомаха | тежест в горната част на корема | гадене виене на свят | езикът е обложен със сиво бял цвят |
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари