Сусамовият тахан представлява масло, приготвено от обелени и изпечени сусамови семена. В количеството от две чаени лъжици сусамов тахан се съдържат 178 калории, 16 г мазнини, 6 г въглехидрати, в това число 3 г фибри и 0 г захар, и 5 г протеини.
Същият обем осигурява 30% от дневната потребност от тиамин, 24% от необходимия магнезий, 22% фосфор, 14% желязо и 12% от необходимия за деня калций.
По-голямата част от мазнините са полезните за здравето моно- и полиненаситени мазнини.
Сусамените семена осигуряват много хранителни вещества, но за тялото е мъчно да ги абсорбира, поради външната обвивка на сусама. Консумацията на сусамов тахан позволява да се усвояването на всички тях.
Благоприятният ефект от консумацията на сусам по отношение на холестерола се дължи на съдържанието на лиганините сезамол и сесамин, за които е известно, че намаляват нивата му.
Сусамовият тахан е с високо количество моно-и полиненаситени мазнини . Според данните на проучвания консумацията на тези мазнини може да понижи нивата на вредния холестерол в организма. По този начин намалява и рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания. В допълнение, съдържанието на калций и магнезий естествено понижава нивата на кръвното налягане.
Лиганините имат структура, подобна на естрогена. Сезамолът и сесаминът в сусамения тахан се свързват с естрогеновите рецептори, което може да се предпази от развитието на ракови заболявания на хормонална основа.
Високото съдържание на магнезий е полезно за поддържане здравето на костите. Адекватният магнезиев прием се свързва с подобрена костна плътност и е ефективен за понижаване на риска от остеопороза при жените в периода след менопаузата.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари