Прочистване на организма с ябълков оцет
Съвременните изследвания на ябълковия оцет са подредили системно сведенията за съдържащите се в него полезни вещества. И все пак науката така и не е от¬говорила на основния въпрос: защо ябълковият оцет има целебни свойства ? Взаимодействието на влизащите в състава на ябълковия оцет компоненти все още не е разгадано. Удивително е, че в литературата, разказваща за използването на ябълковия оцет в практиката, няма и намек за някакви хипотези относно въздействието му върху организма. Всички просто констатират факта — помага, лекува, разнася. И вероятно само един учен — академик Б. В. Болотов е разработил оригинална теория за влиянието на оцета на клетъчно ниво в човешкия организъм.
Хипотезата на Борис Василевич Болотов за механизма на действие на оцета върху човешкия организъм е много проста и затова ясна: в организма се натрупват много соли — не само в бъбреците и пикочния мехур , но и в съединителната тъкан и костите. Особено опасни за жизнената дейност са шлаките, които възникват в резултат на окислителните процеси. Действително на контакт с кислорода се подлагат без изключение всички клетки на организма и всички участъци на съединителната тъкан. В тази връзка полезните процеси на окисление винаги се съпровождат и с вредни окислителни процеси. Именно това води до окисляване на съединителната тъкан.
За да се освободи организмът от шлаките, които правят съединителната тъкан крехка (от най-малките травми се появяват кръвоизливи), е необходимо да се въздейства върху шлаките с безопасни за организма киселини, способни дати разтворят и превърнат в соли, като палмитиновата, аскорбиновата, никотиновата, лимонената, млечната киселини.
Плодовият оцет съдържа практически всички тези киселини, поради което е особено полезен в борбата с шлаките. Тези киселини, счита Болотов, е добре да се използват с прокиснало мляко. За тази цел в чаша с прокиснало мляко се добавя чаена или супена лъжица плодов оцет и чаена лъжичка мед. Оцетът, съветва академикът, трябва да се добавя и в чая, кафето, супите и бульоните.
При употреба на кисели хранителни продукти — оцет, квас, ферменти, не е желателно да се използват растителни масла, които имат силни жлъчкогонни свойства, тъй като това много забавя процесите на превръщане на шлаките в соли.
Но да говорим само за калия би било несправедливо. Ябълковият оцет съдържа 20 особено важни минерални вещества и микроелементи, освен това оцетна, пропионова, млечна и лимонена киселини, цял ред ферменти и аминокиселини, ценни баластни вещес¬тва като поташ, пектин. Жизнено важните вещества, влизащи в'съставана ябълковия оцет, все пак си струва да се изброят — винаги е интересно да се знае от какво, се състои този, така да се каже, прост продукт. И така, минералните вещества и микроелементите са: калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор. Витамини C, E, A, В1, В2 В6. про-витами бета каротин, рутин или витамин Р.
Голяма роля за оздравяването на организма играе пектинът — баластно вещество, което подпомага хра¬носмилането и изпълнява редица полезни за организма функции: например намалява нивото на холестерина в кръвта , влизащ в състава на липопротеините с ниска плътност, свързва образуващите се от холестерина жлъчни киселини. Но тъй като тези киселини участват в обработката на мазнините, те трябва да постъпват и по някои други пътища. За тази цел организмът отнема холестерина от кръвта и го превръща в жлъчни киселини.
Това действие на пектина непосредствено се отразява върху състоянието на кръвоносните съдове: колкото е по-ниско нивото на холестерина, толкова са по-малко отлаганията по стените на кръвоносните съдове и от там се намаляват препятствията по пътя на кръвта. А доброто кръвообращение е необходимо условие за профилактиката на хипертонията.
Иска ми се да кажа няколко думи и за бета-каротина. витамин, крито сега рекламират и препоръчват да се куп,и в аптеките. Но колкото и да са пречистени изкуствените витамини, едва ли биха принесли такава полза, каквато естествените витамини в ябълковия оцет Това, което говорят за бета-каротина в рекламите, е абсолютно вярно — той е удивителен витамин. Счита се за един от най-силните антиоксиданти, т.е. противник на свободните радикали. Свободните радикали — това са опасни вещества, атакуващи нашити клетки.Те се образуват в организма преди всичко под действието на отровните вещества от околната среда, попаднали в него с вдишания въздух и храната.
Свободните радикали притежават изключително висок окислителен потенциал. Имайки във външната си орбита свободен електрон, те лесно отнемат недостигащия им електрон от другите съединения, които на свой ред се превръщат във високоактивни свободни радикали и целият процес на окисление придобива неуправляем характер. Към окислителното действие на свободните радикали са силно чувствителни всички вещества й структури на организма. Особено опасни са атаките на свободните радикали за ненаситените липиди, влизащи в състава на клетъчните обвивки и вътреклетъчните прегради, чиито повреди са фатални за клетките.
Продължителното увреждане на клетките и структурите на организма може да стане причина за преждевременно стареене, нарушения в имунната система , сърдечно-съдови и онкологични заболявания , катаракта . В много научни изследвания се посочва, че способност лесно да взимодействат със свободните радикали, лишавайки ги от тяхната опасна активност, притежават т.нар. антиоксиданти, към които се отнася и бета-каротинът.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари