Забранени храни при язвена болест
Забранени храни : алкохол, силен черен чай, кафе, шоколад, газирани и кисели минерални води, пържени храни, пикантни сосове, сурови и твърди плодове, конфитюри и захарни продукти, сурови зеленчуци, бобови варива (фасул, грах, бакла), солени зеленчукови консерви, туршии, консервирани солени храни, лук, чесън, гъби, ръжен хляб, царевица, някои подправки – черен пипер, лютив червен пипер, горчица и други.
Язвата на стомаха най-често се развива след продължителен гастрит, при нарешуние в кръвоснабдяването, както и при нервни смущения по стомашната стена. Може да се дължи и на механични причини. Много често е причинена от едновременното действие на няколко фактора, като от съществено значение е наследствената предразположеност. Други рискови фактори са тютюнопушенето и нездравословното хранене.
Най-характерните прояви на язвената болест са болката и паренето зад гръдната кост и по-рядко повръщането и кръвоизливите. Болката може да се появи скоро след нахранване (до 1-2 часа), но по-честа е късната болка – около 3 часа след ядене. Понякога се появява и през нощта или на гладно. Болките на гладно са характерни предимно за язвата на дванадесетопръстника. Болният усеща тъпа и пареща болка над пъпа, под лъжичката, която понякога отива към гръбнака. Тази болезненост може да е толкова силна, че не дава да се пипне мястото и болният има чувството, че нещо го гризе в стомаха.
Язвената болест протича хронично и трае с години. Но при строго спазване на правилен режим на живот и хранене, може да се лекува и дори да се излекува напълно.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари