Ряпата съдържа ензими , минерални соли , витамини и етерично масло . Консумират се сурови и под формата на салати. Не са подходящи за термична обработка, понеже сърцевината се скашква.
В миналото ряпата се е отглеждала предимно като лечебно средство:
- в Средновековието ухапванията от отровни животни били лекувани с ракия от ряпа ;
- по време на строежите на египетските пирамиди на робите давали ряпа против различни инфекции
- в народната медицина ряпата е позната като средство срещу кашлица, проблеми с жлъчката и храносмилането.
Всички тези приложения са потвърдени от съвременната изследователска наука, освен тях са открити и доста други ефекти. Ряпата – към нея спадат всички люти корени от семейство кръстоцветни, като бели, червени, черни, жълти, къси или кръгли репи, репички , хрян и дяволски лютият японски зелен хрян „васаби”, който се яде със суши.
Лечебното действие на ряпата:
Ряпата помага на храносмилането
Един от лечебните ефекти на ряпата е стимулирането на жлъчната дейност и оттичането на жлъчния сок. В този процес участват както сяросъдържащите горчични масла, така и горчивите вещества.
Ряпа против кашлица
Лютивите горчични масла в ряпата имат две действия: те блокират размножаването на бактериите и едновременно дразнят вегетативния вагусен нерв, който предизвиква засилено производство на течност в клетките на лигавицата на бронхите. По този начин се постига по-добро откашляне .
Ряпата блокира появата на канцерогени
Ряпата съдържа всякакви количества противоракови средства : глюкосинолати , като горчични масла и индоли, фенолови киселини и флавоноиди . Тези биоактивни вещества стимулират образуването и активността на противоотровните ензими и предотвратяват образуването на опасни канцерогени от първоначално безопасните вещества (например – от нитрит се образува канцерогенният нитрозамин).
Народни рецепти с ряпа в помощ на здравето
При храносмилателни оплаквания, съчетани със запек , помага пресен сок от ряпа – пие си 3 пъти дневно по една малка чашка (приблизително ракиена чаша от 50мл) преди основните хранения.
При кашлица, пресипнал глас и бронхит : издълбайте вътрешността на една ряпа, напълнете кухината с мед и го оставете да престои така 3-4 часа. След това излейте получилия се сок и взимайте с чаена лъжичка по няколко пъти на ден.
Хрянът има същото действие. При положение, че нямата ряпа под ръка, можете да изпробвате една стара руска рецепта: в чаша топла вода разбъркайте една супена лъжица настърган хрян и една супена лъжица мед.
Кашлица | пресипнал глас | запек |
коментари