Студът и рязкото захлаждане на времето напълни болниците и създаде много работа на специалистите от сърдечносъдовите клиники.„Студът повишава съсирваемостта на кръвта. Тя има разтворими вещества – например фибриноген .
„Друга важна причина за повечето сърдечносъдови инциденти в този сезон е, че когато е студено навън студът свива кръвоносните съдове, а ние, хората, сме топлокръвни същества. Топлината се произвежда вътре в тялото и оттам по кръвоносните съдове тръгва към повърхността. След това от кожата и лигавиците тя се разсейва навън. Тялото си има механизъм да поддържа постоянната телесна температура, като разширява и свива кръвоносните съдове, които са под кожата и лигавиците. През лятото, когато е много топло, те се разширяват и топлината свободно излиза навън. Така системата ни пази от прегряване. През зимата – обратното. В студа кръвоносните съдове се свиват, за да съхранят топлината. Въпросът е, че кръвта не само поддържа вътрешната ни температура постоянна. Тя има много по-съществена роля – носи защитни сили на организма ни. Носи антитела, носи клетки на имунитета. И когато приливът на кръв към кожата е по-слаб, защитата се отдръпва.
Тогава защитните ни сили намаляват и ставаме податливи на всякакви инфекции и боледуваме по-често. До лигавиците на носа и на гърлото отиват по-малко имунни клетки и антитела и те стават голяма входна врата на инфекции. А горните дихателни пътища – уста, нос, гърло, са първата бариера пред инфекциите. Щом защитата на лигавиците отслабне, инфекциите по-лесно ни разболяват и слизат надолу към долните дихателни пътища и към белия дроб. Заедно с инфекциите зачестяват и сърдечносъдовите инциденти, обяснява още доц. Марчев. Другата опасност идва от това, че след като заради студа кръвоносните съдове се свият, артериалното налягане се повишава. Затова всички усложнения на хипертонията идват през зимните студените сезони.
И не на последно място сред рисковете е солта. „Ние, българите, ядем много по-солено, а когато прекалим със солта – тя действително става бяла отрова. Комбинацията – повишеното съсирване на кръвта, свиването на кръвоносните съдове и повечето сол в менюто, са предпоставка, която увеличава работата в кардиологичните отделения и болници”, допълни още специалистът.
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари