Наближаващите зимни дни, изпълнени със заплахи от грип или простуда, ни карат да се замислим за някои бабин лек, с който да запазим здравето си, чрез укрепване на имунитета
Имунитет се нарича способността на организма ни да се предпазва от вникването и влиянието на чужди клетки, които да предизвикат инфекция. Едни от признаците за наличен проблем с имунната ни система, са честите простудни и грипни заболявания, лесна уморяемост, силни главоболия, болки в ставите и нарушения на съня.
Силата на имунната ни система са наполовина наследственост, наполовина резултат от начина на живот, който водим. Трите важни неща за силен имунитет, това са сънят, начина на хранене и физическите натоварвания. За тези неща, ние се замисляме много пъти, след като се разболеем. Есента и зимата са сезоните, в които трябва да се замислим как да се подсилим и да помогнем на организма си да изгради здрав имунитет.
Укрепване на имунитета с домашна рецепта
Правилното, рационално и балансирано хранене е една от предпоставките, както вече споменахме, за укрепване на имунната система. Подсигурете на тялото си достатъчно растителни и животински белтъци, чрез консумацията на морски дарове, яйца, нетлъсто месо, зърнени храни и варива. Използвайте подправки като куркума, кардамон, дафинов лист, магданоз и кориандър. Хапвайте и богати на витамин Ц цитрусови плодове. Цигарите и алкохола, не само сриват, а направо убиват имунитета.
Движението и леките, но редовни физически упражнения, също ще ви закалят. Избягвайте да тренирате в твърде топли помещения, а след тренировка подкрепете организма си с контрастен душ.
Избягвайте стреса. Научете се да контролирате емоциите си, за да се справите с този проблем. Почивайте възможно най-често, за да формирате спокойно отношение към заобикалящата ви среда.
Рецепта за укрепване на имунната система
А в помощ на всички тези съвети, сме ви приготвили и един бабин лек за укрепване на имунитета. За изпълнението и са ви необходими половин буркан мед, петдесет грама семена от коприва, две глави лук, средно големи, два лимона и стотина грама орехи.
Орехите се нарязват на ситно, а от лимоните се изцежда възможно най-много сок. Слагаме ги в купа, прибавяме към тях меда, добавяме семената от коприва и предварително настъргания на ситно ренде лук, заедно със сока. Размесват се хубаво всички продукти, премества се в стъклен съд с похлупак и се съхранява в хладилник. Приемат се по четири или пет чаени лъжички дневно, на гладен стомах, след което е хубаво да не се хапва поне половин час. Приема се от началото на есента, до края на зимата.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари