Тиквите сами по себе си са здравословна храна, а техните семена съдържат големи количества магнезий, калций, калий, желязо, цинк и витамин К.
Можете дори да ги ядете сурови или печени във фурната. Вкусни са и като добавка към салати, супи, а това са само няколко причини, поради които ще започнете да консумирате още днес
1.
Доказано е, че съдържат съединения, които успешно се борят с раковите клетки и имат противовъзпалително действие , така че с това намаляват шансовете за рак на цели 23%.
2. Облекчават симптомите на менопаузата
Тиквените семки регулират атаките на топлина, главоболие, намаляват болката в ставите и помагат на хората, които са склонни към резки промени в настроението.
3. Намаляват холестерола
Могат да намалят лошия холестерол с 13%, а освен това намаляват риска от възникване на кръвни съсиреци, инсулт и инфаркт , регулират кръвното налягане.
4. Предпазват от диабет
Богати на здравословни ненаситени мастни киселини, семената от тиква са ефективни и за регулиране на захарта. Затова на диабетиците се препоръчва ежедневна консумация.
5. Помагат в отслабването
Заради това, че са богати на фибри и протеини, дълго ще ви държат сити.
6. Борба с депресията
Не само подобряват физическото здраве, но имат благотворно въздействие и на психическото състояние. Тиквените семки бързо може да намалят симптомите на депресия, стрес и тревожност.
7. Предотвратяват появата на остеопороза
Семките са отличен източник на цинк, минерал, който е необходим на костите. Само ¼ чаша тиквени семки съдържа 17% от препоръчителната дневна количество цинк.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари