Полезни хранителни добавки
Две са веществата, за които е доказано, че е полезно да се приемат като добавки: витамин D и омега-3 мастни киселини.
Проучване открило, че повече от половината хавайски сърфисти имат недостатъчност от витамин D. След като хора, които живеят и спортуват на слънце — главният фактор за производството на този витамин – страдат от неговата липса, е очевидно, че излагането на ръцете и лицето по 15 минути на слънце, както се препоръчва, не винаги доставя на организма достатъчно витамин D. Много малко са храните, които съдържат витамин D, който е от решаващо значение за костите и имунитета.
Oмега-3 мастните киселини също се съдържат в сравнително малко храни. Сред многото полезни качества на тези киселини са способността им да засилват мозъчната дейност и да намаляват възпаленията в организма. Специалистите препоръчват да се консумират тлъсти риби, като сьомга, сардини и риба тон поне 2 пъти седмично, както и да се приемат добавки от рибено масло.
омега-3 киселините помагат срещу артрит, висок холестерол и нарушена концентрация. Тези киселини се съдържат и в много семки, ядки и зърнени храни.
Жълтъкът на яйцето е необходим на организма
Забравете за омлетите от белтък и яйчните заместители: най-полезната част от яйцето е жълтъкът. Изследванията показват, че много възрастни хора страдат от недостиг на веществото холин, който е подобен на един от В витамините и е много важен за техния организъм. Заедно с маслото, фъстъците, овесените ядки и соята, яйчният жълтък е един от най-богатите източници на холин, който е основна съставка на повечето клетъчни мембрани, особено на мозъчните клетки.
Яжте храни с живи култури
Пробиотиците помагат за усвояването на протеините и минералите и облекчават симптомите на колита, гастрита и запека.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари