Лукът и костите и съединителната тъкан
Лукът се грижи за здравината на костите посредством флавоноидите и за здравината на съединителната тъкан посредством сяра съдържащите съединения. За нормалното функциониране и изграждане на съединителната тъкан е необходима сяра, защото почти всички компоненти на съединителната тъкан съдържат сяра . Ако има недостатъчност на серни съединения в организма това означава, че няма да има достатъчен градивен материал за възстановяването на съединителната тъкан. Това от своя страна довежда до нарушение на функциите на почти всички тъкани и органи в човешкото тяло, защото съединителната тъкан се среща във всички останали тъкани.
Освен костната плътност на костите, здравината и на съединителната тъкан зависи от консумацията на лук. Това се обясня с теорията за серните съединения, която се основава на факта, че почти всички компоненти, които участват в изграждането на съединителната тъкан съдържат сяра. Затова е препоръчително за да се избегнат сяра недоимъчни състояния да се консумират храни, които са източник на сяра съдържащи съединения какъвто е лукът.
Флавоноидът , които най–много се съдържа в лука е кверцетин.
Кверцетинът е силен антиоксидант, които силно ограничава оксидативния стрес като по този начин елиминира една от основните причини за натрупване на токсини в организма.
Друга група биологично активни съединения, които съдържа лука са сяра–съдържащи съединения, на които лукът дължи аромата си. Такива съединения са различни алилни сулфиди: диалил моносулфид, диалил дисулфид, диалили трусулфид и диалил тетрасулфид.
Полезните ефекти на лука са:
силен антиоксидант,
има противовъзспалителен ефект,
антикоягулантно действие,
има противораково действие,
подобрява здравината на костите и ставите,
има протективен ефект върху сърдечно-съдовата система,
антиатероматозен ефект,
подобява обмяната на веществата.
Преполага се, че благодарение на тези съставки лукът може да бъде използван за лечението на редица болестни състояния дори и на някои видове рак.
Няколко порции лук всяка седмица са достатъчни статистически да намали риска от някои видове рак . За дебелото черво , на ларинкса и рак на яйчника , между 1-7 порции на лук е да осигури намаляване на риска. Но за намаляване на риска от устни и рак, ще трябва да се консумират една глава лук служи на ден (приблизително 1/2 чаена чаша).
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари