Лечебните свойства на тази вкусна зърнена култура са известни от древни времена.
Царевицата е богата на витамини В , витамини РР , витамин К , витамин С и витамин Д . На първо място ценен е витамин В4 – холин . Той ускорява процеса на възобновяване на черния дроб и намалява увреждането му вследствие употребата на спиртни напитки . Понижава холестерола , подобрява сърдечно-съдовата и нервната система , регулира нивото на инсулина . Освен витамини съдържа добър набор от фосфор , желязо , калий , мед , магнезий , цинк , никел и дори злато . Органичните киселини са представени в царевицата от глутаминовата, аскорбиновата и фолиевата.
Какви са най-важните ползи?
- Варената царевица на практика изцяло запазва свойствата си. Тя подобрява перисталтиката , понеже съдържа доста фибри ;
- Укрепва зъбите и нормализира слюноотделянето ;
- Нормализира метаболизма ;
- Подобрява кръвоснабдяването в главния мозък ;
- Активизира имунната система и удължава живота;
- Изключително полезна за предпазване от затлъстяването при децата , които я хапват с удоволствие;
- Жълтата млечна царевица съдържа бая каротиноиди , с което е много полезна за зрението ;
- Бульонът от царевичната коса се пие при хапетит , холецистит и холелитиаза . Кашата от царевично брашно ( качамак ) се препоръчва при гастрит ;
Най-добре да варите царевицата в тенджера под налягане за 25-30 минути. По този начин се съхраняват витамините и полезните вещества, а царевицата става вкусна и сладка.
Какви са най-важните ползи?
- Варената царевица на практика изцяло запазва свойствата си. Тя подобрява перисталтиката , понеже съдържа доста фибри ;
- Укрепва зъбите и нормализира слюноотделянето ;
- Нормализира метаболизма ;
- Подобрява кръвоснабдяването в главния мозък ;
- Активизира имунната система и удължава живота;
- Изключително полезна за предпазване от затлъстяването при децата , които я хапват с удоволствие;
- Жълтата млечна царевица съдържа бая каротиноиди , с което е много полезна за зрението ;
- Бульонът от царевичната коса се пие при хапетит , холецистит и холелитиаза . Кашата от царевично брашно ( качамак ) се препоръчва при гастрит ;
Най-добре да варите царевицата в тенджера под налягане за 25-30 минути. По този начин се съхраняват витамините и полезните вещества, а царевицата става вкусна и сладка.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари