Рецепта за качамак по шопски
За 4 порции качамак използваме 300 грама царевичен грис . Слагаме в тенджера 1 литър вода да заври. Слагаме царевичния грис и лъжица сол с постоянно бъркане. След няколко минути качамакът се отделя от тенджерата, което показва, че е приготвен. Изсипваме го в подходяща тава, за да го гарнираме. За гарнитура използваме натрошено сирене , отгоре поставяме изпържени свински гърди (пръжки), ситно нарязани (ако диетата ви го позволява). Накрая заливаме със запържено масло и червен пипер . Здравословната алтернатива, за да не ползвате пържено месо и масло, е да направите заливка с кисело мляко , извара и чесън .
Какви са най-важните ползи?
- Варената царевица на практика изцяло запазва свойствата си. Тя подобрява перисталтиката , понеже съдържа доста фибри ;
- Укрепва зъбите и нормализира слюноотделянето ;
- Нормализира метаболизма ;
- Подобрява кръвоснабдяването в главния мозък ;
- Активизира имунната система и удължава живота;
- Изключително полезна за предпазване от затлъстяването при децата , които я хапват с удоволствие;
- Жълтата млечна царевица съдържа бая каротиноиди , с което е много полезна за зрението ;
- Бульонът от царевичната коса се пие при хапетит , холецистит и холелитиаза . Кашата от царевично брашно ( качамак ) се препоръчва при гастрит ;
Най-добре да варите царевицата в тенджера под налягане за 25-30 минути. По този начин се съхраняват витамините и полезните вещества, а царевицата става вкусна и сладка.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари