По-добре пийте напитката без сол и други добавки.
Една от най-добрите напитки за лятото си остава айрянът . От стотици години той се използва като разхладително и полезно средство за стомашно-чревния тракт .
Все пак специалистът съветва напитката да се пие за предпочитане без сол. Основната причина за това е, че ежедневно приемаме с храната си около 15 грама готварска сол, като нормата е до 5 грама дневно. Приемането на такова голямо количество сол води до високата заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови и мозъчно-съдови болести .
Айрянът подобрява храносмилането и премахва излишните газове, като подобрява чревната микрофлора.
Според д-р Цветан Димитров айранът става няколко пъти по-полезен, ако към него са добавят пробиотици , които достигащи червата , оказват полезното си въздействие. Съдържанието на повече сол в напитката по принцип оказва по-неблагоприятен ефект върху по-възрастните хора, отколкото върху по-младите и децата.
Маслеността на айряна също е важна. При хора с наднормено тегло е препоръчително за приготвяне на напитката да се използват нискомаслени кисели млека – до 2% и дори обезмаслени. Ако обаче имате нормално тегло и нямате проблеми с лошия холестерол , спокойно може да си направите айрян с пълномаслени млека – от 3,6 до 4,5% и дори с домашно кисело мляко, чията масленост може да достигне и до 12 на сто.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари