Изпивайки чаша портокалов сок всеки път, когато подсмърчате, навярно сте забелязали, че ефектът е бил много добър. Съгласно няколко съвременни проучвания, приемът на витамин С , най-вече през студените месеци, до голяма степен може както да предотврати развитието на настинки и грип , така и да редуцира симптомите и да съкрати времето за възстановяване, когато вече сте прихванали от сезонните болежки.
Ето кои са те:
Люти чушлета – установено е, че само половин чаша нарязани на кубчета люти чушки доставя около 197,8 мг витамин С! Освен това, изследователи от Университета в Бъфало открили, че капсаицин (съединението, отговорно за лютивия вкус на чушките) спомага за успокояване на ставните и мускулни болки .
Червени камби – една чаша нарязани червени камби съдържа три пъти повече витамин С, в сравнение с един портокал – това са цели 190 мг витамин С! Тези чушки са чудесен източник и на витамин А , който е особено полезен за очите .
Зелени камби – чаша нарязани зелени камби съдържат по-малко витамин С, в сравнение със същото количество от червените камби – 120 мг, което обаче представлява 200% от препоръчителната дневна доза. Зелената чушка освен това, е чудесен източник на фибри .
Къдраво зеле – освен че е богато на витамин К и витамин А, чаша нарязано къдраво зеле осгурява около 80,4 мг витамин С. Този зеленчук осигурява и значителна доза минерали и мастни киселини .
Броколи – броколито осигурява много фибри и 132 мг витамин С. Освен това, според редица съвременни изследвания, редовното консумиране на броколи осигурява превантивна защита срещу рак .
Папая – съставът на папаята е богат на вещества, които спомагат прочистването на синусите и благоприятстват състоянието на кожата и костите . Около чаша нарязана на кубчета папая е източник на 88,3 мг витамин С.
Ягоди – чаша ягоди съдържа 84,7 мг витамин С, както и здравословни дози фолиева киселина и други ценни съединения в помощ на сърдечната дейност . Изумителен факт: честата консумация на ягоди спомага за избелването на зъбите по естествен път!
Карфиол – една глава карфиол съдържа 5 гр фибри, 5 гр протеин и 127.7 мг витамин С.
Брюкселско зеле – тези миниатюрни зелчици са богат източник на фитонутриенти и фибри, като всяка една от тях съдържа горе-долу около 74,8 мг витамин С.
Ананас – чаша нарязан на кубчета ананас доставя цели 78,9 мг витамин С. Освен това, той е източник на бромелиан – храносмилателен ензим, подпомагащ разграждането на храната и възпрепятстващ подуването на корема . Бромелиан така също подпомага възстановяването на тялото след по-интензивни физически упражнения и действа противовъзпалително .
Киви – две кивита съдържат около 137,2 мг витамин С, като освен това доставя и значително количество калий и мед .
Манго – около 100 гр от този тропически плод доставят 122,3 мг витамин С. Мангото е и доста добър източник на витамин А, който както по-горе споменахме подкрепя здравето на очите.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари