Прасковите са богати на различни хранителни вещества, „обвити“ в характерен сладък вкус. Една сурова средно голяма праскова съдържа 50 калории; 0,5 г мазнини; 0 г холестерол и натрий; 15 г въглехидрати; 13 г захар; 2 г фибри и 1 г протеини.
Същото количество от вкусния летен плод доставя 2% или повече от ежедневната нужда от витамините К и Е, ниацин, фолиева киселина, желязо, холин, калий, магнезий, фосфор, манган, цинк и мед.
Благодарение на всички тези ценни вещества, прасковите предоставят и различни ползи за здравето . Според данни на проучване, проведено от американски учени, костилковите плодове като праскови, сливи, нектарини се свързват с предотвратяване на заболявания, типични за хората, страдащи от затлъстяване, като диабет, метаболитен синдром и сърдечносъдови болести.
Изследователите обясняват, че костилковите плодове имат биоактивни и фенолни съединения, характеризиращи се със свойства, които предпазват от възпаления и затлъстяване. Те могат също така и да намалят нивата на „лошия“ холестерол, който се свързва със сърдечносъдови нарушения.
Като богат източник на антиоксиданта витамин C, прасковите могат да осигурят известна защита и от развитие на ракови заболявания.
Този витамин може да бъде полезен и в борбата с бръчките, като същевременно подобрява цялостната текстура на кожата и помага за неутрализиране на уврежданията, причинени от слънчевите лъчи или замърсяванията в околната среда.
Витамин C има важна роля и по отношение на образуването на колаген – основният структурен елемент на кожата.
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари