Печени, варени, сложени като плънка в баницата – тиквите са вкусени и подходящи за всеки. Тиквата прави истински чудеса за здравето и фигурата ни.
Дори да изядете с удоволствие цяла купа тиква, няма защо да чувствате талията си застрашена – едва ли сте изконсумирали повече от 30 калории, и то почти без мазнини. Тиквата е едновременно нискокалорична и засищата. Може спокойно да включите този плод във вашата диета за вталяване, понеже тя не ни кара да изпитваме недостиг от витамини и минерали . Например 500 г (100 калории) печена тиква внасят в организма ни 50 мг магнезий или точно два пъти повече от четвъртинка шоколад (пак 100 калории).
Тиквата може да е добър заместник на високо калоричните десерти - например когато се сервира топла и поръсена с канела . Замисляли ли сте се някога какво придава на тиквата този ярък оранжев цвят. Причината е в бета-каротина , на който тя е твърде богата. Бета-каротинът е антиоксидант , който се преобразува във витамин А щом попадне в тялото. Той подобрява работата на имунната система и помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. Заради съдържанието на същия витамин подобен цвят имат и морковите .
Тиквата е и богат източник на витамин С и калий , които предпазват от сърдечно - съдови заболявания и нормализират кръвното налягане . Сладката, добре узряла тиква е тежка, гладка, твърда на пипане. Тя задължително има опашчица - знак, че е била съхранявана добре и не е изгнила отвътре. Не само месната част на тиквата е полезна. Тиквените семки също има свои специфични ползи. Изследвания показват, че то подобряват работата на отделителната система и намаляват проблемите с простатата , тъй като екстрактът от тиквено семе блокира производството на тестостерон - мъжкият хормон, който причинява увеличаването на простатата .
Тиквата може да е добър заместник на високо калоричните десерти - например когато се сервира топла и поръсена с канела . Замисляли ли сте се някога какво придава на тиквата този ярък оранжев цвят. Причината е в бета-каротина , на който тя е твърде богата. Бета-каротинът е антиоксидант , който се преобразува във витамин А щом попадне в тялото. Той подобрява работата на имунната система и помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. Заради съдържанието на същия витамин подобен цвят имат и морковите .
Тиквата е и богат източник на витамин С и калий , които предпазват от сърдечно - съдови заболявания и нормализират кръвното налягане . Сладката, добре узряла тиква е тежка, гладка, твърда на пипане. Тя задължително има опашчица - знак, че е била съхранявана добре и не е изгнила отвътре. Не само месната част на тиквата е полезна. Тиквените семки също има свои специфични ползи. Изследвания показват, че то подобряват работата на отделителната система и намаляват проблемите с простатата , тъй като екстрактът от тиквено семе блокира производството на тестостерон - мъжкият хормон, който причинява увеличаването на простатата .
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари