Рецепта за тиквена супа
Необходими продукти: 1 кг тиква, 1 малка глава лук, 2 стръка пресен чесън, 50 г масло, 2 кубчета зеленчуков бульон, щипка индийско орехче, щипка бял смлян пипер.
Начин на приготвяне: Тиквата се нарязва на едри парчета,след което се сварява и се задушава със запържените в масло лук и чесън за близо 10 мин. В супата се добавят разтворените зеленчукови бульони в малко топла вода, смления бял пипер и индийското орехче и се пасира. Сервира се с лъжичка квасена сметана.
Тиквата може да е добър заместник на високо калоричните десерти - например когато се сервира топла и поръсена с канела . Замисляли ли сте се някога какво придава на тиквата този ярък оранжев цвят. Причината е в бета-каротина , на който тя е твърде богата. Бета-каротинът е антиоксидант , който се преобразува във витамин А щом попадне в тялото. Той подобрява работата на имунната система и помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. Заради съдържанието на същия витамин подобен цвят имат и морковите .
Тиквата е и богат източник на витамин С и калий , които предпазват от сърдечно - съдови заболявания и нормализират кръвното налягане . Сладката, добре узряла тиква е тежка, гладка, твърда на пипане. Тя задължително има опашчица - знак, че е била съхранявана добре и не е изгнила отвътре. Не само месната част на тиквата е полезна. Тиквените семки също има свои специфични ползи. Изследвания показват, че то подобряват работата на отделителната система и намаляват проблемите с простатата , тъй като екстрактът от тиквено семе блокира производството на тестостерон - мъжкият хормон, който причинява увеличаването на простатата .
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари