Овесът е богат на аминокиселини , В-витамини , фосфор , желязо , кобалт , калий , алуминий , цинк и манган . Съдържа също витамин К и витамин Е , провитамин А , бор и йод .
Няма друго растение с подобна висока съдържимост на цинк като овеса.
* Познатите овесени ядки са незаменимо средство за укрепване на организма; отлична диетична храна при лечебно хранене за твърде много страдания.
* Овесът може да се събира в зелено състояние по-рано от пълния цъфтеж. Тази маса се използва прясна или изсушена. Чаят от зелен овес действа успокояващо. Счита се, че може да смъкне нивото на пикочната киселина в кръвта , да тонизира възрастни хора и да помага при подагра и ревматизъм . Подобрява кръвообращението и успокоява кожни раздразнения .
* Народната медицина препоръчва вани с овесена слама за облекчаване на болки при ревматизъм и подагра. Облекчава също менструални болки и болки от премръзване . Сто грама нарязана овесена слама се вари 20 минути в три литра вода. Отварата се прецежда и овесената вода се добавя в пълната вана. В тази вода се разрешава да се лежи/седи 15 минути.
* Традиционно в диетите след прекарани тежки заболявания има супи с овесени ядки и овесена каша : това е мека храна, която балансира обменните процеси и укрепва кръвообращението. Подходяща е при болести на стомаха , червата и пикочния мехур , на черния дроб и далака . Овесени ядки се препоръчват така също при безсъние и нервност .
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари