Знаете ли, че някои видове плодове или зеленчуци не само че не е нужно, но и не би трябвало да се белят? Освен че ще спестите време, ще въведете здравословни и хранителни вещества в организма, които биха се загубили при отстраняването на кората.
Картофи
Съвсем нормално е отстраняването на кората при подготовката на пюре, картофена салата, или печени картофи. Но това е лоша идея, тъй като 20% от хранителната стойност на картофите, като витамин Б, минералите, се намират именно в нея. Достатъчно е само добре да измиете картофите.
Домати
Кожата на доматите съдържа фитонутриент насунин - силен окислител, който помага в борбата срещу увреждането на клетките , поради които се стига до стареене или различни заболявания.
Свежи краставици
Въпреки че може да бъде малко по-груба, кората на тъмнозелените краставици е чудесно за укрепване на имунитета. Тя е богата на антиоксиданти и фибри.
Моркови
Ако е добре измит, няма причина да го белите. Всички антиоксиданти са концентрирани именно в нея, или директно под нея.
Ябълки
Мнозина предпочитат да отстранят кожата на ябълките, защото е жилава. Но ябълковата кора е пълна с кверцетин и витамин С , които са истински бойци срещу рака .
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари