Сърдечни заболявания и рак във всичките му различни форми са виновни за близо три четвърти от смъртните случаи в развитите страни.
Ново изследване от Испания показва, че тези, които са консумирали ядки повече от три пъти седмично, имат по-нисък риск от смърт , причинена от рак и исхемична болест на сърцето , отколкото тези, които не ядат ядки.
Именно участниците в изследването, които са приели на средиземноморския начин на хранене и взимали допълнителни количества ядки и зехтин са 55 на сто по-малък шанс да умрат от сърдечно-съдови заболявания и 40 на сто по-малък шанс да умрат от рак.
Суровите ядки , особено орехите, помагат за намаляване на кръвното налягане и липидите в кръвта и по този начин се предотвратяват появата на хронични заболявания .
Учените са анализирали повече от 7000 души във възраст от 55 до 90 години, които разделили в група, която се храни със средиземноморски диета, включваща ядки, а другата група яла храна с по-малко мазнини.
Те открили, че хората, които ядат ядки имат по-нисък индекс на телесна маса . Освен това, хората от тази група обикновено са физически активни и като цяло не са пушили.
Естествени съединения, както ресвератролът, куркуминът и съставките на зеления чай и зеленчуците също помагат в превенцията на сърдечно-съдови заболявания и рак, затова трябва да бъдат включени в диетата.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари