Маслото е млечен продукт на базата на млечна сметана, докато маргаринат се прави от растителна мазнина, вода, сол, захар и емулгатори.
Маслото е необходимо да съдържа най-малко 80 процента мазнини, за да се продава като масло в магазините, а останалата част се състои от вода и млечни протеини, съобщават от foodpanda.
Маргаринът се образува чрез сложен химически процес и затова не е нещо, което можете да направите у дома, за разлика от маслото.
Основната разлика обаче се свежда до вида мазнини. Като животински продукт, маслото има високи нива на холестерол и наситени мазнини.
Техните състави обясняват защо маслото е толкова по-твърдо от маргарина при стайна температура - по-високите нива на наситени мазнини правят плътно опаковани връзки, които остават твърди, докато се приложи топлината.
Въпреки че повечето пекари и готвачи предпочитат маслото заради неговия несравним вкус, маргаринът има своето място. Благодарение на високото си съдържание на вода, тестените изделия, приготвени с маргарин, често имат по-мека текстура.
Маслото е идеално за третиране при приготвяне на бисквитки и глазура, от друга страна, защото това са рецепти, където вкусът е важен, а допълнителната вода може да бъде пагубна.
Маслото и маргаринът могат да имат сходства, но са коренно различни. Знаейки как най-добре се прилага всеки от тях, ще доведе до повече успехи в кулинарията!
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари