Ползите за здравето, свързани с лука, са найстина много поради това, че съдържа много мощни и антисептични и антибактериални свойства.
Лукът често е наричан „ царя на зеленчуците “ заради острия си вкус. Има много разновидности на лука, които се различават по цвят, размер и разбира се вкус.
Лукът помага при много и различни заболявания и болестни състояния и до ден днешен:
Лук за Анемия – Има високо съдържание на желязо и това го прави много полезен за лечението на анемия.
Антикоагуланти – Само с яденето на половин средно голяма глава суров лук дневно може чувствително да се намали холестерола без намесата на лекарства и да се помогне за предотвратяване на сърдечни атаки.
Противовъзпалително действие – противовъзпалителните средства в лука са много полезни при възпаления, като артрит и подагра.
Л укът има антисептично действие и се бори и с бактериални инфекции и е ефективен срещу туберкулоза и инфекции на пикочните пътища, като най-много помага при цистит.
Намалява кръвното налягане – дали се яде суров, или варен, лукът помага за понижаване на кръвното налягане по естествен път. Освен това лукът има способността да разрежда кръвта, да разтваря кръвни съсиреци и да изчиства кръвта от нездравословните мазнини.
Превенция на рак на дебелото черво – фрукто-олигозахаридите в лука стимулират растежа на полезните бактерии в дебелото черво и по този начин спомагат да се намали рискът от тумори, които се развиват в червата и дебелото черво.
Лукът помага срещу запек – добавянето на лук в храната може значително да помогне за облекчаването на хроничен запек, колит и газове.
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари