Лукът е богат на серни съединения , които са отговорни за острия мирис и за здравето.
Има доказателства, че серните съединения, открити в лука, помагат срещу съсирването и този процес може да предотврати нежелано слепване на тромбоцитите в клетките. Съществуват и доказателства, според които серните съединения на лука могат да намалят нивата на холестерола и триглицеридите в кръвния поток.
Лука може да предотврати инфаркт . Изключителната съдържимост на флавоноиди в лука подкрепят тези научни открития .
Лукът влияе особено положително на костите и на съединителната тъкан в организма. Изследвания върху хора са показали, че лукът може да помогнат за повишаване на костната плътност и може да има специална полза за жените в менопауза , които преживяват загубата на костна плътност. Освен това, съществуват доказателства, че жени, които са преминали възрастта на менопаузата могат да предотвратят риска от фрактури на бедрената кост чрез всекидневно хапване на лук.
В това изследване на костната плътност при възрастни жени е станало ясно, че ако използвате в храната си лук рядко, костите стават по-чупливи.
Всекидневната консумация на лук увеличава ползите за костната плътност. Така че, не икономисвайте от лук, когато го включвате в ежедневното си меню. Високото съдържание на сяра в лука може да осигури преки ползи на съединителната тъкан, която е доста важна за всички органи от нашето тяло.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари