Възпаление на зърното на млечната жлеза
Тейлитът и ареолитът представляват възпаление на млечното зърно и ареолата (пигментираното петно) на гърдата. Причини за развитие на този възпалителен процес са недостатъчни грижи за кожата, хлътнала мамила (гръдно зърно), понякога Soor-инфекция (гъбички). Тези състояния често предхождат симптомите на мастит и се изразяват в наличие на малки болезнени цепнатини (фисури), корички (крусти), екземи със силен сърбеж и мръсни отлагания върху гръдното зърно и ареолата. Лечението на тейлита и ареолита се състои в намазване на рагадите със Sol. Methylviolet (Gentianviolet) 1%. Крустите се омекотяват с 5% салицилова паста. Soor-инфекцията също така се третира със Sol. Methylviolet 1% или с Nystatin – крем и унгвент. За предпазване е необходимо да се полагат грижи за кожата. При хлътнали гръдни зърна (мамили) може да се предприеме операция за тяхното повдигане. Винаги в тези случаи обаче трябва да се мисли и за Пейджетов карцином.
Внимание!
Кърменето на детето в повечето случаи може да продължи от здравата гърда, но това трябва да стане само сред изричното разрешение на лекаря!
Предпазването от развитие на мастит след раждане се състои в спазването на строги хигиенни мерки в родилните отделения. От страна на майката се изисква да полага редовни грижи за зърната преди и след кърмене на бебето.
Съществува и една особена форма на мастит – комедомастит. Комедомаститът представлява хронично възпаление на млечната жлеза, което се развива след неправилно лечение и ненапълно излекуван остър мастит. Характерно за комедомастита е възловидното уплътнение и отделянето на жълтобелезникава гъста материя от каналите на млечната жлеза. Околните лимфни възли често са уголемени, което заедно с уплътнените участъци на жлезата може да доведе до заблуждението, че се касае за рак на млечната жлеза.
ОЩЕ ОТ Рак на Гърдата
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари