Гастритът е общо понятие обединяващо всички възпалителни изменения в микозата (лигавицата на стомаха).
Симптомите на гастрит включват:
гадене,
подуване на корема след нахранване,
тежест след нахранване,
загуба на апетит,
повишен апетит ,
загуба на тегло или напълняване,
запек,
диария,
отпадналост,
главоболие.
Първата стъпка в лечението на гастрита е диетата.
Храните, които дразнят лигавицата на стомаха трябва да се избягват.
Такива храни са:
шоколад,
много пикантни храни,
пържени храни ,
месо,
извара,
сусам.
При лечението на гастрит трябва да се консумират храни богати на фибри:
ориз,
зеленчуци и плодове основно.
Един от най – препоръчваните плодове е бананът.
Друго важно правило е консумацията на храни богати на полифеноли. Това са вещества с антиоксидантни свойства, които намалява възпалението и повишават регенераторната способност на мукозата. Такива храни са:
лук,
чесън,
целина,
ябълка и други.
лук,
чесън,
целина,
ябълка и други.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари