Магданозът е двугодишно тревисто растение, което има разнообразно приложение не само в кулинарните гозби, но и в народната медицина.
Мащабни изследвания доказват, че добавянето на зеленото растение към салати и други ястия подобрява апетита и храносмилането. Магданозът е и безценен помощник за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и камъни в бъбреците.
Магданозът е изключително необходим, когато трябва да се поддържат функциите на щитовидната и надбъбречните жлези. Допринася и за укрепването на кръвоносните съдове, особено на капилярите и артериите.
Известно е още, че се прилага успешно при заболявания на пикочо-половата система, има голям ефект при камъни в бъбреците и в пикочния мехур, тъй като има силно пречистващо действие.
Магданозът помага много и при лекуването на всички очни заболявания. Възпаления на роговицата, катарактата (потъмняване на лещата), конюнктивитът, офталмията във всичките й форми се лекуват със суров сок от магданоз, смесен със сок от целина и цикория.
Важно е жените да знаят, че сок от магданоз, цвекло, моркови и краставици има много добър ефект при нарушена менструация. Спазми, предизвикани от менструални нарушения, много често се прекратяват при редовно приемане на тези сокове. Ежедневното меню обаче трябва да изключи концентрираните нишестета, захарта и месните продукти.
Народните лечители препоръчват комбинацията от сок от магданоз и екстракт от други зеленчуци при редица заболявания. Сок от моркови (270 мл), сок от целина (150 мл) и от магданоз (60 мл) помагат при заболявания на черния дроб. Същата комбинация помага и при болести на бъбреците и отделителната система. При атеросклероза към микса от екстракти може да се добави и още 90 мл сок от спанак.
Сок от магданоз (60 мл), съчетан със сок от целина (120 мл) са подходящи и при състояния на високо кръвно налягане.
коментари