Червеното вино е много богат източник на биологично активните и мощни антиоксиданти известни като полифеноли. Те са силно активни фитохимикали, които поради силния си антиоксидантен ефект имат подмладяващо и имуностимулиращо действие.
катексин,
ресверитрол,
епикатексин.
Червеното вино има по-мощно биологично действие от бялото вино, защото самият процес на изготвяне на бялото вино се осъществява с премахване на люспата от гроздето.
Полифенолите са едни от най-мощните антиоксиданти, които имат свойството да защитават клетките от вредното въздействие на кислородните радикали. Тези кислородни радикали могат да увредят почти всички компоненти на клетката - протеини, мембрани и ДНК. Предполага се, че именно това увреждане на клетките може да причини раковото им преобразуване.
Ресвератрола е един от най-силните антиоксиданти, които помага в борбата с раковите заболявания. Имa научни данни, които потвърждават неговия благоприятен ефект в лечението на рака и метастазите. Научните изследвания с ресвератрол са правени както върху животни така и клетки размножавани ин витро. Ресвератрола има полезно действие и срещу възпалителните процеси.
Благоприятен ефект ресвератрола има при лечението на ракови заболявания като:
левкемия,
рак на гърдата ,
рак на простата.
Освен при борбата с раковите заболявания червеното вино се препоръчва на болни от:
диабет,
сърдечно-съдови заболявания,
деменция,
Алцхаймер.
Ресвератрола в червеното вино има същата таргетна мишена наречена PPAR - gamma както и антидиабетния препарат розиглитазон. Тези таргетни мишени в мастните клетки стимулират усвояването на глюкозата и по - този начин се увеличава чувствителността на инсулина и се намаляват нивата на глюкозата след нахранване.
Освен ресвератрола червеното вино съдържа и веществото пайсатенол, което забавя образуването на млади мастни клетки и предотвратява уголемяването на вече съществуващи мастни клетки. Смята се също, че тази съставка във виното има свойството да предпазва организма от сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни заболявания.
Най - новите проучвания за червеното вино сочат, че то намалява болките в гърба, което се дължи на антиоксидантния ефект на ресвератрола. Тази активна съставка на виното забавя дегенеративните процесна междупрешленовите дискове като по този начин предотвратява появата на дискова херния или забавя нейната изява.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари