Доматите помагат да се понижи риска от злокачествени тумори на хранопровода , гърдите , белите дробове , стомаха , панкреаса , простатата , дебелото и правото черво , твърдят за пореден път учени . Силата на червения зеленчук е във високото съдържание на каротиноида ликопен .
Италиански учени са анализирали хранителния режим на 2700 пациенти с рак на червата и са ги сравнили с навиците на 2900 здрави хора, които употребявали всеки ден в
храната си домати. Резултатите показали, че привържениците на
доматената диета рискуват да заболеят от
рак на червата с 30-40% по-малко, в сравнение с тези, които похапвали домати отвреме навреме. В медицинското училище в Харвард група специалисти наблюдавала в продължение на 6 години 47 000 мъже, измежду които били и пациенти от рисковата група. Мъжете в едната група употребявали домати всекидневно, а в другата – не. При любителите на доматите шансът да заболеят от
рак на простата намалял с 21–34%. Онколози от Филаделфия и Детройт от своя страна установили, че при пациентати с рак на простата, които приемали ликопен преди операцията, отстранените
тумори били по-малки на големина и по-рядко възниквали метастази. Пациентите от първата група изяждали по близо 460 гр домати на ден. И то не единствено сурови, но и готвени.
коментари