Консумацията на вишни намалява с една трета опасността от пристъпи на подагра при хора, които вече са развили заболяването , показва американско изследване. Учените наблюдавали 633 пациенти, страдащи от подагра една година и установили, че консумацията на вишни в продължение на два дни, оказва въздействие върху вероятността от пристъпи. Пациентите, които приемали до три порции пресни вишни, или консумирали екстракт от вишни , намалявали с 35% опасността от пристъпи в сравнение с хората, които избягвали вкусния плод. Една порция се равнява на съдържанието на половин чаша или 10 до 12 плода. Предишни изследвания показаха, че химическите вещества в плода намаляват нивата на пикочната киселина в кръвта . Подаграта е форма на артрит , причинена от кристализирането на пикочната киселина в ставите , което води до остра болка и подуване . Най-често засегната е ставата на палеца на крака, но заболяването е възможно да се развие във всяка друга става. Когато вишните били комбинирани с лекарството алопуринол , понижаващо нивата на пикочна киселина, пристъпите на подагра намалявали с до 75% в паралел с прием единствено на лекарството или само на вишни.
остра болка | Подуване |
коментари