Артритът е състояние, при което ставите се подуват и стават болезнени. Двете най-често срещани разновидности на това заболяване са остеоартритът, представляващ постепенно износване и загуба на хрущялите на колената, тазобедрените стави, пръстите на ръката и гръбначния стълб, и ревматоидният артрит – автоимунна болест, която атакува обвивката на ставите.
Високомаслени и висококалорични храни
Докато мазнините сами по себе си не могат да отключат симптомите на артрит , повишаването на теглото влошава значително болките при остеоартрит. Наднорменото тегло прибавя напрежение за ставите, причинявайки допълнително разрушаване на хрущялната и костната тъкан. Намаляването на теглото чрез диета и ненатоварващи упражнения от друга страна се препоръчват за намаляване на болката и ставната увреда.
Месо
Шведски специалисти в лечението на артрита са стигнали до извода, че веганската диета, при която се изключват напълно всякакви животински продукти, включително месо, риба, мляко и яйца, довела до намаляване на съединение, което причинява симптомите на възпаление, характерни за ревматоидния артрит. Червеното месо специално се определя като най-често срещаният фактор, който отключва симптоматиката.
Глутен
Същите специалисти предупреждават, че намаляването на месото е полезно за редуциране на артритните болки и наблягат на факта, че безглутеновата диета също може да се окаже полезна. Непоносимостта към глутена, съдържащ се в пшеницата и ечемика, засяга 1 на 100 до 150 човека. Глутенът може да влоши артрита чрез ускоряване на възпалението, свързано с имунната система. Също така на глутена може да се дължат болките в ставите у малки деца.
Растенията от семейството на картофите
Зеленчуците от семейство Картофови растат добре на сенчести места и цъфтят през нощта. Към тях спадат например картофите, чушките, патладжаните и доматите. Някои от страдащите от артрит са силно чувствителни към алкалоидите, съдържащи се в тези растения. Тази чувствителност може да предизвика болка и подуване на ставите. Тютюнът, въпреки че не е храна, също е част от семейство Картофови, и пушенето трябва да се избягва от хората с дегенеративен артрит.
Мляко
Млякото често се свързва с изостряне на симптомите на артрита . Специалисти предупреждават, че някои хора с артрит имат алергия към млякото, която предизвиква възпаление в ставите им. Други експерти в областта открили съставка на млякото, наречена конюгирана линолова киселина, която всъщност намалява възпалението.
Пациенти, посъветвани да изключат млякото от диетата си за една седмица, показали облекчение на симптомите на артрит . Нещо повече, млякото и млените продукти са важни източници на калций и витамин D, които укрепват костите и предпазват от счупвания и други проблеми с костите при остеоартрит.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари