Киноата е суперхрана, която заслужава да получи почетно място в кухнята. Отглеждана повече от пет века на Андите и наричана " златото на инките ", киноата през последните няколко години бързо се увеличава популярността сред привържениците на здравословното хранене .
Тази уникална храна присъства на все повече трапези, защото се готви много бързо и лесно се съчетава с различни ястия.
Киноата снабдява човешкия организъм с много повече антиоксиданти от всяка друга зърнена храна използвана в безглутеновите диети и носи много ползи за здравето.
Консумирането на киноа може да намали риска от поява на:
Сърдечно-съдови заболявания ;
Диабет тип 2 ;
Хемороиди ;
Запек ;
Високо кръвно налягане;
Рак на дебелото черво;
Наднормено тегло .
Киноата е богат източник на:
- Протеин. Веганите и вегетарианците се влюбват в киноата заради високия процент на протеини. Анализите показват, че киноата е "пълен протеин", който съдържа всички незаменими аминокиселини .
- Фибри. В киноата има почти два пъти повече фибри от останалите зърнени храни. Това означава, че може да помогне при запек (запек), да намали риска от появата на хемороиди, както и да бъде съюзник в отслабването.
- Минерали, особено магнезий . В една чаша киноа неварена има дори 83% от препоръчителните дневни дози магнезий.
- Желязо. В една чаша киноа неварена има 43% от препоръчителните дневни дози желязо.
- Рибофлавин (B2). Рибофлавинът, както и магнезият, може да помогне в превенцията и намаляването на главоболието при мигрена .
- Киноата не съдържа глутен и лесно се усвоява от организма. Все повече хора се опитват да го изхвърлят глутен от диетата, така че киноата чудесно се вписва в безглутенската диета.
Приготвяне на киноа
Киноата увеличава обема си в процеса на готвене, така че имайте предвид, че от 1 чаша сурова киноа ще получите около 3 чаши приготвена киноа.
Преди да започнете с готвенето на киноата , се препоръчва да я измиете в цедка и по този да триете с длани. Опитайте няколко зърна и ако имат горчив вкус, продължете с измиване.
Киноата се вари във вода. За сваряване на една чаша киноа са достатъчни две чаши вода. Най-добре е първо да оставите вода да заври, а след това да добавите киноата . Варете на ниска температура 15-20 минути.
Консумирайте киноа в комбинация със зеленчуци или, плодове, или добавете в супи и салати. Бъдете креативни, защото вкуса на киноата позволява безкрайно кулинарни експерименти.
Определено си струва да й дадете шанс на киноата да ви обогати трапезата и да ви подобри живота.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари