Канелата се извлича от кората на специално семейство дървета Cinnamomum, които растат предимно в Югоизточна Азия. Шри Ланка е най-големият производител и осигурява 80-90% от количеството по света. Канелата е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Може би е и най-старата подправка в света, тъй като неколкократно е споменавана в Библията като съставка, използвана в мирото. Тогава тя била по-скъпа дори от златото.
Мощните етерични масла на канелата (цинамалдехид, цинамилов ацетат и цинамилов алкохол) са известни заради антимикробните си свойства. Цинамалдехидът блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани. Различни международни проучвания показват, че канелата е особено ефективна за спиране растежа на бактерии и гъбички, т.е. ограничава възпаленията. Тя помага и за балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това тялото произвежда по-малко инсулин, за да постигне желания ефект. Напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават. Канелата забавя и скоростта, с която се изпразва стомахът след хранене, а това води до по-малко покачване на кръвната захар.
На нашия пазар са разпространени предимно два вида канела - цейлонска и касия (Cassia). В касия има много по-високо съдържание на кумариг ни (вещества, разширяващи коронарните съдове на сърцето), поради което е препоръчително тя да се използва по-умерено. Половин до една чаена лъжичка на ден е напълно достатъчна, за да усетим здравословните ползи на канелата. С нея не трябва да се прекалява, особено по време на бременност, защото във високи дози е силен маточен стимулант.
ПОДОБНИ СТАТИИ
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари