Съвети срещу подуване на корема
Подуване поради задържане на течности: Задържането на течности в организма се свързва с прекомерната употреба на готварска сол (натриев хлорид). Много от полуготовите храни са с високо съдържание на сол и други източници на натрий (включително сода бикарбонат и мононатриев глутамат). Придържайте се към следните препоръки:
Избягвайте обработените меса (бекон, шунка, салам и осолено говеждо), бульона на кубчета, екстракта от мая и чипсовете.
Купувайте продукти с ниско съдържание на сол. Не варете зеленчуците в подсолена вода.
Не добавяйте сол или съдържащи натрий продукти по време на готвене или към вече готовите ястия.
Подуване поради храносмилателни проблеми:
Хранете се по малко, но често.
Сдъвквайте добре всяка хапка и не говорете по време на хранене.
Избягвайте газираните напитки и не пийте течности с яденето. Те разреждат стомашната киселина и храносмилателните сокове, което забавя процеса на храносмилане. Тогава всеки изяден плод може да ферментира и да предизвика образуването на газове.
Не консумирайте едновременно нишестени храни (макаронени изделия и картофи) и белтъчини или плодове.
Въздържайте се от прекомерна употреба на бобови растения, мазни храни, сурови плодове и зеленчуци, тъй като предизвикват газове.
Ограничете продуктите с високо съдържание на фибри, особено неразтворими (например пшеничени трици).
При всяко ядене вземайте папаин, препарат с ензим от папая.
Ако подозирате чувствителност към някоя храна, се подложете на изключваща диета, за да идентифицирате причинителя.
Опитайте поне един ден да ядете само настъргани или пасирани ябълки. Пийте единствено минерална вода или ментов чай. На втория ден включете зеленчукова супа или задушени на пара зеленчуци към обедното и вечерното меню, а на третия и четвъртия разширете диетата си с пикантен ориз и кисело мляко с жива закваска. След това преминете към обичайното здравословно хранене.
Подуване поради нарушения в чревната флора: Яжте храни като кисело мляко, съдържащи Lactobacillus acidophilus. Ако страдате от непоносимост към млякото, вземайте хранителни добавки с тези бактерии. Предменструално подуване - три дни преди обичайното подуване опитайте следното:
Яжте храни, богати на витамин В6 и Е, магнезий и незаменими мастни киселини, и намалете кофеина, захарта и солта.
Смесете в 5 чаени лъжички масло от гроздови семки или пшеничен зародиш 3 капки хвойново масло и по 2 капки масло от розмарин и лавандула. Хвойново и розмариново масло не се препоръчват, ако се опитвате да забременеете. Разтривайте с тази смес задната част на краката (отдолу нагоре), долната част на гърба и корема (с кръгообразни движения по посока на часовниковата стрелка).
Седмица преди менструацията вземайте 2 пъти дневно масло от вечерна иглика на капсули от 500 до 1500 мг.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари