Превенция на ставни заболявания
За профилактика на вече заболели стави е трудно да се говори. Но все пак има някои правила, които е добре да се спазват. Така например хората със ставни заболявания да намалят, а най-добре и да спрат, консумацията на маргарин и масло. Те съдържат Омега-6 мастни киселини, за които се предполага, че усилват болката. В менюто на хората, които имат хронични болки в ставите, трябва да има най-вече плодове и зеленчуци, риба, боб и зърнени храни. През зимата задължително трябва да се приема витамин Е, който предотвратява възпаленията. Витамин С подсилва костите, намалява болката и участва във формирането на хрущяла и колагена. Витамин В12 участва в регенерирането на тъканите, а фолиевата киселина спомага образуването на ензими, които успокояват ставите.
Основните са: автоимунните заболявания , бактериалните инфекции и, разбира се, процесите на стареене най-вече. С напредването на възрастта започват да се износват ставите и костите и това причинява постоянна болка. Тази болка става особено остра и непоносима през зимните месеци и много от страдащите не могат да минат без обезболяващи. Лекарите препоръчват още затоплящи процедури и балансирано хранене с увеличен прием на витамините С и D. Затоплянето отпуска ставите и болката намалява. От студеното време най-много страдат коленете, защото се преохлаждат, и лесно се травмират. Затова възрастните хора трябва да бъдат особено внимателни. Едно падане може да ги остави неподвижни за дълго време.
ОЩЕ ОТ Заболявания на костите и ставите
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари