Богати на калий плодове и зеленчуци
Богатите на калий плодове и зеленчуци са важна част от всички програми за понижаване на кръвното налягане. Най-добрите източници на калий са картофите, доматите, портокаловият сок, бананите, зеленият фасул, грахът, пъпешите, стафидите и сушените сливи.
Консумацията на сол има значителна роля за повишаването на кръвното при възрастните и наследствено предразположените към хипертония. Специалистите по хранене твърдят, че хората приемат поне два-три пъти повече от препоръчителната дневна доза сол. Най-много сол се поема чрез химически обработените храни. Вместо със солницата, по-добре овкусявайте ястията с подправки, билки и лимон.
Черният шоколад съдържа флавоноиди, които правят кръвоносните съдове по-еластични. При специално изследване е установено, че 18% от пациентите, които консумирали всеки ден шоколад, понижили кръвното си налягане. Какаото в шоколада трябва да е поне 70%.
Първата мярка в тази посока е постигането на здравословно тегло , след което може да се пристъпи към изпълнението на следващата стратегия:
Редовните разходки с бързо темпо могат да понижат кръвното налягане на хипертониците с 6-8 пункта. При физически усилия сърцето усвоява кислорода по-ефикасно и изпомпва кръвта с по-малко усилия. Помагайте на сърцето си с движение поне по половин час на ден. Опитайте се да увеличавате постепенно скоростта на движението и разстоянията, които изминавате.
Бавното и дълбоко дишане и медитирането намаляват стресовите хормони . Те повишават бъбречния ензим ренин, който от своя страна повишава кръвното налягане. Всяка сутрин и вечер в продължение на 5 минути вдишвайте дълбоко и издишвайте, докато се освободите от напрежението.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари