Обикновено се смята, че кафявата захар е по-здравословна от бялата, която попада в прословутата група на т.нар "бели убийци" (бяло брашно, сол, свинска мас). Но дали това наистина е така?
Схващане
Кафявата захар е с по-ниска енергийна стойност, така че малко се дебелее отколкото от бялата захар.
Истината
Една и съща съставка и в бялата и в кафявата захар е захарозата - проста захар, и нейната прекомерна консумация вреди на здравето. От двата вида захар еднакво се дебелее и е заблуда, че кафявата захар е с по-ниска калоричност.
Забележка: Въпреки, че новите изследвания показват, че не само захарта е причина за затлъстяването, но и нерегулираното въвеждане на храни като цяло - особено мазнини (тлъсто месо и млечни продукти с преобладаващ дял на мазнини и прекомерната употреба на мазнини и масло при пърженето на ястия) .
Предимство трябва да имат сложните въглехидрати (от плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите зърнени храни), които, като цяло погледнато, приемаме твърде малко. На мъжете им е необходимо повече от 40%, а на жените повече от 45% въглехидрати в храната.
Какво е добро и какво не е толкова добре за кафявата захар
ДОБРЕ кафявата захар е по-естествена от бялата, защото е по-малко преработена по отношение на рафинираната бяла захар.
НЕ ТОЛКОВА ДОБРЕ Кафявата захар се произвежда от жълтия сироп и неговата зона и във вътрешността на кристална мрежа съдържа определено количество вещества от меласа - ето защо се смята за естествена. Тя е по същество е полупреработена, и затова не е оправдано да бъде много по-скъпа от рафинираната захар, за чието производство се харчи повече време и енергия, което диктува и цената.
ДОБРО Кафявата захар има полезни съставки по отношение на бялата, която се съставлява само от захароза (проста захар). Кафявата захар, например съдържа минерали (калий, натрий), някои витамини от група В и малко количество белтъчини и органични бази.
НЕ ТОЛКОВА ДОБРЕ Кафявата захар наистина съдържа повече хранителни съставки, но в толкова малки количества, че те нямат голямо значение. Кафявата захар обаче има по-добър вкус от бялата, защото съдържа карамелизиран сироп, който има приятен вкус. Според енергийната стойност и състава на въглехидратите, бялата и кафявата захар не се различават. Бялата захар се произвежда от захарно цвекло, докато кафявата се произвежда от захарна тръстика, но двете се състоят от захароза.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Заблуда е, че кафявата захар е много по-здравословна от бялата и затова е много по-добре, като заместител на захарта да използвате малтекс, натурален пчелен мед, сушени плодове.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари